Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom vrátiť. Aby to však vaša hlava vedela prijať a odvykanie bolo jednoduchšie, tak vám k tomu poviem viac.
Stimulácia kávou je krátkodobá, čo vyvoláva napr. u študentov pripravujúcich sa na skúšku potrebu piť kávu každé 3 hodiny (niekedy aj častejšie). Tým si však výrazne zaťažujú svoje srdiečko, lebo prinášajú do tela veľa ohňa, čo môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia. Okrem toho sa stávajú na káve, resp. kofeíne závislí.
Káva zvyšuje tzv. horúčosť v žalúdku – z pohľadu čínskej medicíny (TČM) je káva horúcej a suchej povahy, čo zaťažuje najmä žalúdok. Ten potrebuje na dobré natrávenie potravy tekutiny a mierne vlhko. A to práve káva likviduje. Následne môžu vzniknúť žalúdočné vredy, pálenie záhy, chronická gastritída či nechuť k jedlu. Nikdy by sme nemali piť kávu nalačno, čo práve najčastejšie robíme.
Určite ste už počuli, že káva pôsobí ako diuretikum, čo v preklade znamená nadmerné cikanie, ktoré následne vyšťaví obličky, sídlo životnej energie. Okrem toho káva vysušuje pľúca a ich tekutiny. Keď týchto tekutín nie je v pľúcach dostatok, začne sa to prejavovať častým suchým kašľom, prípadne je zasiahnutý ich párový orgán hrubé črevo – ľudia majú zápchy. Suchosť pokožky je ďalším sprievodným javom nedostatku tekutín v pľúcach. Nesmieme zabudnúť ešte na duševný vplyv – nadmerná konzumácia kofeínu spôsobuje nespavosť, podráždenosť, neschopnosť sústrediť sa.
Ak trpíte akýmkoľvek problémom z vyššie uvedených, mali by ste sa rozhodne káve vyhnúť, prípadne jej konzumáciu minimalizovať. Ak však jej pokušeniu neviete odolať, kúpte si naozaj kvalitnú kávu, pite ju cca pol hodiny po jedle, ideálne s pohárom vody a nikdy ju nepite v tehotenstve.
Výbornou náhradou môžu byť dnes už celkom známe obilné kávy. Sú rozhodne lepšou voľbou pre telo a zdravie ako klasická káva (i keď váš jazyk a chuťové bunky možno povedia niečo iné ). Takéto kávy majú dve hlavné výhody – neobsahujú kofeín a sú zložené prevažne z celých zŕn. Toho, že nebudete mať dostatok energie po vypití takéhoto nápoja bez obsahu kofeínu, sa nemusíte vôbec obávať. Práve naopak. Energiu vám dodajú práve obilniny v nej obsiahnuté. Ich energia sa uvoľňuje do tela postupne a rovnomerne, a tým pádom nebudete po nich pociťovať „absťák“. Zároveň tým predchádzate výkyvom hladiny cukru v krvi, čo je pre telo veľmi dôležité a slúži ako prevencia rôznych civilizačných ochorení.
Z pohľadu čínskej medicíny tieto kávy mierne zohrievajú stredné ohnisko, čo prospeje najmä v prípade, keď máme v slezine nazbierané vlhko z mliečnych výrobkov či sladkých pokrmov. Výborné sú aj na doplnenie jangu obličiek, čiže hlavne pre ženy, ktoré sú zimomravé, anemické a bývajú často unavené. Do kávy si môžete pridať trošku škorice, klinčeky či kardamóm, čím zabezpečíte ešte trošku intenzívnejšie teplo. No nikdy nie extrémne, ako je to v prípade bežnej kávy.
Monika Hodasová
www.cestapoznania.sk
Add a Comment