Tagliatelle s omáčkou z kešu a hokaido
Potrebujeme
tekvicu hokaido
mrkvu
kúsok zázvoru
za hrsť kešu orieškov
cibuľku šalotku alebo čerstvú zelenú
smotanu (kokosovú alebo ryžovú)
dochucovadlá – soľ, hnedý cukor, citrón, bobkový list, čierne korenie, kurkumu
nakladané klíčky (nemusí byť, ale dodajú jedlu chrumkavý prvok)
tagliatelle
Cibuľku nakrájame najemno a dozlatista ju opražíme na kokosovom oleji. Použije veľkú panvicu – wok. Pridáme čajovú lyžičku hnedého cukru, aby cibuľka pekne skaramelizovala a dodala jedlu jemnú sladkú chuť. Pridáme pokrájanú mrkvu, orestujeme a dodáme na kocky nakrájané hokaido. Posolíme, pridáme koreniny, zázvor a zalejeme vodou tak, aby suroviny neboli celé pod hladinou (1 malá šálka). Dusíme do mäkka. Keď je tekvica uvarená, prilejeme smotanu a vodu, aby vznikla polohustá omáčka. Pridáme trochu citrónovej šťavy (pár kvapiek) a tagliatelle, zakryjeme a necháme ich v omáčke uvariť. Sledujeme a premiešavame, nech sa omáčka odspodu nepripečie – varíme cca 6 až 10 minút, podľa druhu cestovín. Cestovinky pekne nasajú omáčku a zmäknú. Na záver pridáme klíčky a nakrájanú čerstvú cibuľkovú vňať.
Dobrú chuť.
Cícerový dhal s karfiolom
Potrebujeme
cícer v náleve
karfiol
vege párok alebo salámu (nie je nevyhnutné)
cesnak, cibuľu
ryžovú smotanu (stačí polovica)
soľ, citrón
Príloha: opekané batáty, zemiaky a kimči
Na wok panvici jemne opečieme nakrájanú cibuľku, neskôr cesnak – posolíme ho, aby nezhorkol. Pridáme vopred uvarený a na na malé ružičky rozobratý karfiol. Premiešame, pridáme cícer – polovicu nálevu roztlačíme vidličkou, ostatné necháme vcelku. Zalejeme vodou, jemne posolíme, zakryjeme pokrievkou a dusíme. Stačí 10 až 15 minút, nech sa suroviny pekne spoja, nakoľko karfiol je už uvarený a cícer v náleve mäkký. Pridáme smotanu. Dochutíme podľa chuti – posolíme, okoreníme a pridáme pár kvapiek citrónu alebo umeboshi octu. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju smotanou. Ak je riedka, odporúčam ryžovú alebo pšenovú instantnú kašu na zahustenie (rýchle a účelné). Ako príloha sú vynikajúce pečené zemiačky a batáty.
Dobrú chuť.