Kniha: Japonská kuchyňa
V našej kuchyni sa objavila úžasná nová kuchárka, ktorá vonia Japonskom. Japonská kuchyňa je jedna z najoriginálnejších a najchutnejších, a preto sa ju túžime naučiť. Všetci poznáme suši, sašimi, miso či ramen, ale nevieme presne, ako ich pripraviť. Kniha radí ako na to, ale okrem toho ponúka 80 receptov k príprave iných typicky japonských mňamiek. Dobrotky s mäsom, rybami, morskými riasami, hubami, rôzne vegetariánske variácie, všakovaké strukovinové neobvyklosti a samozrejme fantastické originálne japonské dezerty, kde hlavnými ingredienciami sú pre nás možno neobvyklé – ryža, tofu, fazuľové bôby či čaj matcha. Naučíte sa aj pripravovať tenpuru, typicky japonský spôsob fritovania, ku ktorému okrem typickej chrumkavosti nemôže chýbať čosi, čo bude tuk vyvažovať. Mnohé z ingrediencií ako napríklad wasabi, saké, unami, gomasio, ocot mirin, rezance soba či udon, šóju, daši je dnes už možné kúpiť v ázijských potravinách.
Kniha však ku každému receptu ponúka aj alternatívy pre netradičné suroviny či rady, kde potrebné ingrediencie kúpiť, ale aj návody, ako si ich vyrobiť v domácich podmienkach. Želáme radosť pri varení a dobrú chuť!
Zaujímavosť: Motýlia záhrada na Pasekeň
Kostolná pri Dunaji
Túto záhradu, malinkú, ale s nádhernou atmosférou pokoja, založila rodina milujúca zvieratká, ktorá má rada chov a starostlivosť o motýle. Sen sa stal skutočnosťou v júni 2021, kedy motýlia záhrada prvýkrát otvorila svoje brány verejnosti. Čaká vás sezónna prehliadka prekrásnych motýľov z celého sveta. Návštevu motýlej záhrady si môžete užiť s rodinou a priateľmi, predstaví vám zázrak motýľov.
Záhrada sa rozprestiera na ploche 144 metrov štvorcových. Jej návštevníci môžu pozorovať motýle v rôznych životných cykloch, nielen ako okrídlených krásavcov, ale aj pred zakuklením a vyliahnutím. Zároveň môžu vidieť, že motýle trávia deň aj inak ako poletovaním z kvetu na kvet: spoznávajú svoje okolie, ochutnávajú potravu, sú hravé a zvedavé. Nájdete tu viac ako 50 druhov. Medzi najkrajšie a najzaujímavejšie patrí čierno-modrý krásavec z rodu Morfo, ktorý pochádza z tropických pralesov Strednej a Južnej Ameriky.
www.motylia-zahrada.sk
Miesto: Vinohradnícky skanzen Svätý Jur
Ak máte radi históriu, krásne výhľady, oddych a ako bonus ochutnávky vína, určite zavítajte do Svätého Jura. Vinohradnícky skanzen je súčasťou prírodného okruhu Svätojurského náučného chodníka, ktorý vás dovedie k zrúcanine hradu Biely Kameň a ďalej k valom Slovanského veľkomoravského hradiska.
Skanzen umiestnený v miestnej lokalite Panciere. Cieľom bolo vytvoriť jedinečný prírodno-kultúrny priestor, ktorý nesie historický odkaz našich praotcov. Má ambíciu priblíži verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva, prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy. Skanzen je stále v procese budovania. Postupne tu nájdete vysadené kolové vinice s tradičnými odrodami, strážny domček, suché múriky, terasy či rúna, ako aj ovocný sad či vinohradnícky prístrešok, či búdu.
www.terroir.sk
Fb: @vinohradnicky.skanzen